top of page

Påskfirande runt världen

Påsken, den största kristna högtiden runt om i världen

Hur firar du påsk?


Kanske med att leta påskägg fyllda med godis, måla vackra påskägg, pynta med påskris, gå påskkärring eller åka skidor? Ja detta låter ju som en helt vanlig svensk påsk. Men varför firar man egentligen påsk? Är det för godiset och äggen och den sociala samvaron med vänner, familj, eller friluftslivet? Nej Påsken är ju egentligen den största kristna högtiden i världen och firas till minne om viktiga kristna och religiösa händelser.


Detta har glömts bort mycket i många kulturer. Även andra länder har många icke religiösa traditioner runt påsken. På Island har man t.ex. Chokladägg fyllda med godis men också med visdomsord. I England och Tyskland kommer påskharen och gömmer chokladägg i trädgården, man går på ägg jakt efter påskägg med godis. I Sydafrika och Australien anordnar man jättestora marknader och nöjesfält med musikutställningar, försäljning, tivoli, tävlingar och mat. I Grekland har man fyrverkerier och vandrar med levande ljus i gatorna. I Frankrike är det påsk klockor som flyger till Rom och kommer tillbaka med godis till barnen. I Spanien får barnen jättemycket choklad och man gör stora chokladskulpturer som sagoslott och piratskepp. I alla länder är det viktigt med maten runt påsk och många äter lamm. Detta kommer från judendomen där man offrade lamm under påskhögtiden.


Många leker speciella lekar under påsken. I Schweiz slår man t.ex. hål på ett dekorerat ägg med ett mynt. Varje tävlande kastar ett mynt på lagom avstånd på ägget. Missar du får motståndaren myntet. Lyckas du får du behålla myntet. I USA är det mycket vanligt med äggrullning. Då har man ett hårdkokt ägg och en lång pinne. Alla som ska tävla lägger sina ägg på en rad och på en given signal börjar man rulla sina ägg mot mållinjen. I Tyskland har man äggknackning. Då tar man varsitt ägg, målat eller hårdkokt, beroende på hur kladdig man vill bli. Knacka topparna mot varandra till ett ägg spricker. Personen med ett helt ägg har vunnit.


Men varför firar man egentligen denna religiösa högtid?


Påskfirande började med judarna som firade uttåget ur Egypten ca 1500 talet före Kristus. Och man firar den natten då man enligt judisk tradition slaktade lammet och smörjde blodet på dörrstolparna så dödsängeln skonade Israels folk.


Den kristna påsken firas för att komma ihåg Jesu lidande, död och uppståndelse. Här firar man Palmsöndagen då Jesus red in i Jerusalem och hyllades som en konung, man firar Skärtorsdagen då Jesus åt den sista måltiden med sina lärjungar, Långfredagen då han blev korsfäst och Påskdagen då han stod upp från de döda. I Rumänien är Påsken en viktigare högtid än själva julen. Här fastar man sex veckor innan Påsk, biktar sig och går till kyrkan både på Långfredagen, natten mellan lördag och söndag och på själva Påskdagen.


I många länder runt om i världen firar man inte bara genom att gå i kyrkan men även återuppleva hela Jesu lidelsehistoria genom att man t.ex. går vandringen med korset på ryggen och i en del länder låter även människor sig korsfästa för att minnas.


För barn runt om i världen är det mycket vanligt att man spelar teater och skådespel i sina kyrkor där man på det sättet återberättar Jesu lidelsehistoria. Man har många sånger där man minns att han kom till jorden och levde som en vanlig människa och sedan gav sitt liv för alla människor. Det är även glada sånger som handlar om att han vann över döden genom att uppstå från de döda och genom detta gav människor ett evigt liv och en möjlighet att komma till himlen.

bottom of page