KIDS WITH INTEGRITY
"Genom grundläggande värderingar, kunskap och förståelse, kan vi ge barn möjligheten att skapa
ett bättre samhälle lokalt och globalt."
Påsk på Haiti
Påsk på Haiti
Påsk i Haiti
Emmanuella ser fram emot Påsken!
När jordbävningskatastrofen lamslog Haiti, irrade en gråtande liten flicka runt och sökte förgäves efter sin familj. Hon hette Emmanuella. Sjubarnsmamman Françoise Azémar hittade flickan, tog med henne hem till sig och lät henne bli en del av sin redan stora familj. De hade egentligen inga förutsättningar att försörja ännu ett barn, men Françoise lät hjärtat styra. Sedan den dagen har Emmanuella varit familjens stora glädjespridare. Hos dem fick hon en ny familj, ett nytt efternamn, nya föräldrar, en storasyster och sex storebröder som inte kan tänka sig att leva utan henne.
Hon fick börja första klass i Rigaud, där hon älskade studierna och aldrig tvekar att gå fram till svarta tavlan för att få visa vad hon kan. Hon lär sig bland annat läsning, matte, socialkunskap, och lokalspråket Kreol. Henne favoritämne är att lära sig läsa. Skolan startar klockan 8 på morgonen och slutar klockan 13. Hon får även skollunch under skoldagen. Ofta är det hennes ända lagade måltid. Emmanuella gillar skolan och hon gillar sin fröken Deceus St.Jeanne Pierre som är snäll mot alla barnen.
Hemma hos Emmanuella
Mamma stannar hemma och sköter hushållet. Pappan har haft otur med sina jobb. Han arbetade ett tag som säkerhetsvakt för borgmästaren. Men lönen uteblev under åtta månader. De trodde på alla löften om att lönen skulle komma snart, men inget hände. Till slut gav han upp. Nu försöker han försörja sig och familjen som byggnadsarbetare, men det är svårt. Han får bara tillfälliga jobb då och då. Med många munnar att mätta så tar det på krafterna.
Huset består av bara ett rum på cirka 12 kvadratmeter. Alla sover i samma rum. Pappan har lyckats få en liten hög med sand som han hoppas använda snart för att kunna bygga ut huset. Men just nu har de inga pengar. Men hela familjen kämpar på. Barnen går i skolan och får utbildning och skollunch varje dag. De hoppas att det ska lösa sig till det bästa även om det kan vara tungt ibland.
Påskhelgenen en riktig fest på Haiti
Visst är det kämpigt med en sådan vardag som Emmanuella och hennes familj lever i, men nu ser hon fram emot påsken. Påskhelgen är en tid för stor fest på Haiti. Det är en tid där man går i kyrkan och minns de sista dagarna av Kristus på jorden, men även en tid av festliga traditioner, speciellt för barnen.
En viktig tradition är de katolska processionerna där man vandrar genom staden med Jesu kors ända från långfredagen till Påskdagen. En annan viktig grupp är ”Rara Band”. Det är människor som klär sig i färggranna kläder, går i procession, dansar, sjunger och spelar i flera dygn.
För barnen är det en tid av ledighet. De får frihet att tillbringa större delen av långfredagen för att leka utomhus. Det är även en tid för hantverkare att tjäna pengar från försäljning av vackra färg pappersdrakar och färgglada kläder avsedda för rara band. De barn som inte har några pengar att köpa drakar för gör sina egna med material de kan hitta, såsom genomskinliga plastpåsar.
Flygande drakar
"Långfredagen är en av de sällsynta dagarna som mina bröder har friheten att gå ut med vänner för att leka hela dagen och vi även försöker äta en god måltid tillsammans", säger Emmanuella.
Påskmaten
En av de viktigaste påsk traditionerna i Haiti är måltiden. De flesta familjer i både landsbygds- och stadsområden äter fisk och ris som tillagas med vita bönor och rödbetor på långfredagen. Ingen, varken katoliker eller protestanter, skulle sätta rött kött på bordet den dagen. Anledningen till att inte äta rött kött är på grund av att Jesus gav sitt blod på långfredagen för att tvätta bort folks synder och enligt gamla myter skulle rött kött förvandlas till blod om man satte det på bordet under Påsken. Därför äter man istället fisk och skaldjur.
På långfredagen, i allmänhet serveras maten vid lunchtid. Bordet är täckt med en ren vit duk. Emmanuella får hjälpa till med att laga maten.
Semester
Semestern börjar en eller två veckor innan långfredagen. Under den perioden gör barnen sig redo för att vara med i draktävlingar. Då tävlar man om vem som gjort den finaste draken och vilka drakar som flyger högst.
Till skillnad från nyårssäsongen, när föräldrar måste köpa nya kläder och nya skor till barnen, är inte påsktiden tid för nya kläder. Men istället får pojkarna använda lite pengar på färgpapper, tråd och lim för att göra drakar. När det gäller flickorna, är de upptagen med att hjälpa i köket och man lägger pengar på påskmaten.
Föräldrarna brukar även drakarna som ett sätt att få barnen att plugga bra i skolan och få bra betyg. De lovar dem t.ex. att de ska få mera pengar till att göra en större drake om de får bra betyg i skolan. Så det blir en utmaning för killarna då de vill få bra betyg så att de kan flyga en större drake.
Pojkarna utnyttjar friheten under påsken för att ge sig iväg långa sträckor, ofta barfota, med vänner. Även om marken är väldigt varmt under fötterna, bryr de sig inte. Det enda de bryr sig om är sina drakar; det spelar ingen roll vilket material draken är gjord av, så länge som den kan flyga högt och hela dagen. Ibland önskar nog Emmanuella att hon också fick ge sig iväg med bröderna och flyga drake, men istället får hon hjälpa med maten.
Men Emmanuella är lycklig över att hon räddades av Françoises storas hjärta.