top of page

Påsk i Rumänien

Påsk i Rumänien

Oana Valentina Firtigu


För Oana är påsken den största högtiden på året. Här berättar hon hur hon firar med sin familj i byn hon bor.


Min mamma lärde mig hur man lagar kåldolmar, sött bröd, Pasca och Drob till påskmåltiden. Jag brukar även göra påskägg med vackra dekorationer. På Skärtorsdagen lagar vi all mat vi behöver för påsken, men strax innan vi börjar, ber vi en bön för att all mat som vi ska laga ska välsignas. Männen slaktar och styckar ett lamm för påskmåltiden, det är den första måltiden vi äter efter att ha firat uppståndelsen. På skärtorsdagkvällen går vi till gudstjänst.


Fredag är dagen för full avhållsamhet från mat och arbete. Ditt hjärta måste vara rent och din ande måste vila. Kristna som deltar i gudstjänsten har med sig blommor som kommer bli välsignade och placeras nära porträtt av de heliga. Detta ska hålla deras hus säkra under hela året. Folk samlas för att sjunga. Lördag kväll är det Uppståndelse Ceremoni vid midnatt. Alla byborna går till kyrkan för detta. Men först av allt går de till kyrkogården för att tända ett ljus för de döda så de också ska ha ljus i denna härliga kväll. De har med hemgjord mat, men också olja, blommor, bröd och salt för välsignelse av råvaror. Folket mötes och de ger varandra kyssar på varje kind och ber om förlåtelse från en till en annan så att de ska delta i ceremonin med rena hjärtan.


Vid midnatt, kommer prästen ut altaret med tänt ljus och säger till folket: "Kom och ta ljus". Alla samlas runt honom för att tända sina ljus. Efter gudstjänsten går folket hem, de försöker hålla ljusen levande tills de kommer hem. Så använder de dem när vädret är dåligt eller om de har familjeproblem eller någon form av problem, och de ber för att allt ska gå bort.

bottom of page